A fost conceput să funcţioneze doar 90 de zile, dar a funcţionat 15 ani. NASA tocmai a încheiat o misiune ISTORICĂ

Roverul „Opportunity”, unul dintre cele mai de succes rovere construite până acum de NASA, şi-a oprit comunicaţiile cu Pământul, încheindu-şi astfel misiunea lungă de 15 ani, a anunţat NASA.

Întreruperea comuncatiilor a survenit în urma unei puternice furtuni de nisip de pe Marte, din luna iunie 2018. De atunci, NASA efectuând peste 1.000 de încercări de reluare a contactului cu roverul – ultima fiind făcută joi, 14 februarie.

„Am făcut toate eforturile inginereşti posibile pentru a-l recupera pe Opportunity şi am stabilit că şansele de a primi un semnal sunt prea mici pentru a continua eforturile de recuperare”, a spus John Callas, managerul proiectului Mars Exploration Rover (MER).

Ce record a stabilit Roverul „Opportunity”

Iniţial, „Opportunity” fusese conceput să funcţ-ioneze doar trei luni şi să se deplaseze doar un kilometru. Însă el a întrecut orice aşteptări, funcţionând de 60 de ori mai mult şi călătorind 45 de kilometri – o distanţă foarte mare pentru un rover.

Roverul a aterizat pe Marte în dată de 24 ianuarie 2004, la şapte luni de la lansarea din Baza Aeriană Cape Canaveral, din Florida.

Ce informaţii a transmis roverul în cei 15 ani de funcţionare

Roverul „Opportunity” a fost cel care a indicat pentru prima dată faptul că Marte a avut, cândva, oceane şi că ar fi putut avea condiţii propice apariţiei vieţii. În plus, a explorat zone noi ale planetei, a trimis către Pământ un număr de 217.000 de imagini – inclusiv panorame de 360 de grade – şi a studiat 52 de roci.

„Timp de peste un deceniu, Opportunity a fost un simbol în câmpul explorării planetare, învăţându-ne despre trecutul antic al planetei Marte că plenta umedă şi posibil locuibilă şi descoperind zone neexplorate”, a precizat Thomas Zurbuchen, din cadrul NASA.

Sursa: https://www.b1.ro/stiri/high-tech/nasa-a-incheiat-o-misiune-istorica-lunga-de-15-ani-foto-263322.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.