ANM A SCHIMBAT PROGNOZA! FENOMENE METEO PERICULOASE. ROMÂNII SUNT SFĂTUIȚI SĂ SE ADĂPOSTEASCĂ

ANM a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că de joi la prânz și până vineri seară sunt așteptate averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie, şi, izolat, căderi de grindină.

ANM a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că de joi la prânz și până vineri seară sunt așteptate averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie, şi, izolat, căderi de grindină.

Joi după-amiază, aceste fenomene vor afecta vestul, centrul şi nordul ţării, în timp ce vineri ele vor fi semnalate în est, sud-est, nord şi centru.

Interval de valabilitate: 23 mai, ora 12 – 24 mai, ora 22

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate

În  intervalul menționat vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Astfel de fenomene vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în după-amiaza zilei de joi (23 mai) în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de vineri (24 mai) în regiunile estice, sud-estice, nordice și centrale. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp. 

Notă: Manifestări ale instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza zilei de sâmbătă (25 mai), cu precădere în zona Carpaților Orientali și în regiunile limitrofe”, se arată în comunicat emis de ANM.

Sursa: https://www.cancan.ro/anm-a-schimbat-prognoza-fenomene-meteo-periculoase-romanii-sunt-sfatuiti-sa-se-adaposteasca-19993428

Cum îi ironizează PSD pe Klaus și Carmen Iohannis, într-o integramă electorală

Campania pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a intrat pe ultima sută de metri. Așadar, partidele încearcă să își atragă tot mai mult simpatia alegătorilor și să aducă tot mai mulți oameni la vot. Una dintre măsurile pe care le-au luat cei care participă la aceste alegeri este cea a distribuirii pliantelor. Cu toate acestea, partidul de guvernământ, PSD, a făcut un pas înainte și a împărțit la metrou, în mai multe zone ale Bucureștiului, o integramă electorală.

Integramă electorală din partea PSD este plină cu înțepături la adresa lui Iohannis

Într-o ediție specială a revistei „Integrame pe alese”, distribuită gratuit, în cele 16 pagini ale materialului se află mai multe reclame electorale pentru PSD. În integrame apare toată lista PSD la europarlamentare dar și poze cu doi dintre principalii candidați ai social-democraților, foștii miniștri Rovana Plumb și Claudiu Manda. De altfel, pe integramă scrie că materialul a fost tipărit la comanda Partidului Social-Democrat în 500.000 de exemplare! VEZI GALERIE FOTO

În material sunt și mai multe ironii la adresa președintelui României, Klaus Iohannis. Astfel, într-o caricatură în care apare Iohannis, alături de prima doamnnă, Carmen Iohannis îi spune „Trebuie să candidezi! Mai sunt multe țări de vizitat pe banii românilor”. De asemenea, Iohannis și soția lui se află într-o excursie în Roma, iar președintele îi spune: „Colosseumul ăsta e o ruină, nevastă! Din trei meditații, luăm zece ca el”, aluzie la cele 7 case pe care le deține președintele.

Integrama PSD îl ia peste picior și pe președintele PNL, Ludovic Orban

Nici Ludovic Orban nu a scăpat de ironii, în materialul distribuit de PSD. Astfel, președintele PNL apare într-o caricatură, cu mesajul „Premieră mondială, savanții noștri au reușit să fotografieze o gaură neagră!” De asemenea, Orban și Iohannis sunt surprinși într-o altă caricatură, în timp ce protestatarii aruncă cu cocktail-uri Molotov în ei. Ludovic îi spune președintelui: „Lumea ne iubește, șefu! Oriunde mergem, suntem întâmpinați cu căldură!”

PSD se află în criză, după protestele pe care le-au întâmpinat liderii partidului oriunde s-au aflat, dar și după cifrele pe care le arată sondajele de opinie. Astfel, potrivit IMAS, PSD ar primi doar un pic peste 21%, în timp ce PNL s-ar afla la 28,5% iar USR-Plus la 19,5%.

Cu toate acestea, social-democrații sunt în continuare favoriții caselor de pariuri.Bookmakerii oferă o cotă foarte mică pariorilor care vor să își pună banii pe o victorie a social-democraților la europarlamentare.

Sursa: https://www.fanatik.ro/integrama-electorala-psd-klaus-iohannis-18938695?utm_source=b1Sport&utm_medium=referral&utm_campaign=unici&utm_content=b1INTERIORdeskmobil

Un bărbat a încercat să stingă cu gura flăcările care i-au cuprins bolidul. VIDEO

Un bărbat a găsit o metodă inedită de a stinge flăcările care îi cuprinseseră automobilul. Gestul său l-a adus la un pas de tragedie.

Pe imagini, postate pe Emergency Services News, se poate vedea cum bărbatul încearcă să stingă flăcările suflând aer către portbagaj. Un martor a observat toată scena și a reușit să îl convingă să plece de acolo la timp, înainte ca mașina să explodeze.

Din fericire, bărbatul a scăpat fără nici o zgârietură, însă nu se știe exact de la ce au pornit flăcările.

Male Tries To Extinguish Fire By Kicking It

Kicking a car that is on fire will not put the fire out. As shown in this video…

Publicată de Emergency Services News pe Vineri, 17 mai 2019

Sursa: https://spynews.ro/actualitate/stiri-internationale/barbat-flacari-bolid-199548.html

Fenomenul care a luat amploare în România. Există, însă, o mare problemă. ONU și CE, implicate în dilema anului 2019

Deși le vedem, tot mai des, în trafic, circulând printre mașini sau pietoni, trotinetele electrice nu pot fi încadrate în nicio categorie de vehicule deoarece nu există nicio reglementare internațională cu privire la acest tip de vehicul.

Oficiali din MAI au explicat, pentru EVZ, că o reglementare legală pentru stabilirea modului în care pot fi încadrate și răspunderea conducătorilor trotinetelor nu poate fi luată decât după o decizie a comisiilor specializate ale ONU și ale CE, afl ate în dezbatere din luna martie 2019.

Despre situația ambiguă a trotinetelor electrice, EVZ a solicitat un punct de vedere de la Poliția Română dar și de la comisarul șef Lucian Diniță, consilier al ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, fost șef al Direcției Rutiere. Oficialul MAI ne-a explicat că situația ambiguă a trotinetelor electrice face obiectul unei analize la nivel internațional. „Ca să putem lua măsuri și a stabili cadrul legal în România, trebuie să respectăm legislația europeană. Din acest motiv, atât autoritățile din țara noastră, cât și din multe alte state în care a luat amploare circulația cu trotinetele electrice au solicitat, încă de anul trecut, o reglementare legală, la nivel internațional”, a precizat Lucian Diniță.

Oficialul MAI a dezvăluit că, în luna martie, la nivelul comisiilor de specialitate ale ONU și Comisiei Europene s-a luat în dezbatere definirea vehiculului, în ce categorie poate fi încadrat, dacă e necesar permis etc.. Pentru că, susține Diniță, ca să poți omologa vehiculul la RAR, de pildă, fiind cu propulsie electrică, trebuie să îl încadrezi, legal, undeva. Întrebat ce se întâmplă în cazul unui accident în care este implicată o trotinetă electrică, Diniță a precizat că, la fel ca și la bicicliști, intră la vătămare corporală din culpă, pentru că circulă pe un drum rutier. El a adăugat că, în situația actuală, ar putea fi promovată, în cel mai bun caz, o Ordonanță de Urgență care să îi oblige pe posesorii de trotinete electrice să circule pe pistele rezervate bicicliștilor.

Poliția Română transmite că, în urma verificărilor efectuate, cu privire la statutul trotinetelor electrice în trafic, în prezent, cadrul legal privind circulația pe drumurile publice nu reglementează o categorie anume de vehicul în care, potrivit caracteristicilor tehnice, să poată fi încadrate. Această categorie de vehicule nu poate fi considerată moped pentru că nu sunt prevăzute cu un loc șezând și nu pot fi supuse omologării și, prin urmare, nici înregistrării ori înmatriculării anterior punerii în circulație. În plus, în legislația UE, vehiculele de tipul trotinetele electrice nu se supun omologării și nu se va elibera niciun document pentru acest tip de vehicul. Referitor la regulile de circulație, unui utilizator de trotinetă electrică îi sunt opozabile regulile stabilite pentru vehicule în general.

Sursa: https://evz.ro/trotinete-electrice-romania.html?utm_source=b11&utm_medium=referral

Hoţ român arestat în Italia, după ce banda din care făcea parte a ucis o bătrână

Un român a ajuns în arest, în Italia, după ce, banda din care făcea parte, a ucis o bătrână în vârstă de 75 de ani, în timpul unui jaf.

Românul se ocupa cu deschiderea de seifuri, rolul său în bandă fiind de a obţine acces sau de a deschide casa de bani.

Bărbatul a fost arestat, alături de o femeie de origine italiană, pentru participare la crimă, iar ceilalţi membrii sunt căutaţi fără încetare de autorităţi.

Stefanina Fragliasso, bătrâna de 75 de ani, a fost găsită moartă în casă, cu faţa în los, legată şi cu gura astupată, în Napoli, potrivit ilroma.net.

Sursa: https://spynews.ro/monden/hot-roman-arestat-italia-crima-199420.html

Recomandările ISU: Ce facem în caz de tornadă.

Un fenomen neobişnuit pentru România, care a luat forma unei tornade uriaşe, i-a îngrozit marți pe şoferii aflaţi în zona localităţii Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui.

Experţii spun că acest fenomen extrem a apărut din cauza încălzirii globale. El s-a format în 30 de secunde.

MĂSURI DE PREVENIRE, PROTECłIE ŞI INTERVENȚIE ÎN CAZUL TORNADEI

• Planificarea unui traseu de evacuare : contactarea inspectoratului local pentru situații de urgență și solicitarea unui plan de pregătire în caz de uragane. Acest plan ar trebui să includă informații privind cele mai sigure trasee de evacuare și adăposturile colective apropiate.

• Pregătiți din timp provizii pentru cazuri de dezastre:
o Lanterne și baterii de rezervă.
o Aparate de radio și baterii de rezervă.
o Trusă de prim ajutor.
o Medicamente importante.
o Bani lichizi și cărți de credit.
o Încatlăminte rezistență
• Creați condiții speciale pentru animalele de casă.

• Animalelor de casă se poate să nu li se permită accesul în adăposturile de urgență din motive de salubritate și din cauza spațiului redus. Contactați asociația locală de specialitate pentru informații privitoare la adăpostirea animalelor de casă.

• Asigurați-vă că toți membrii familiei știu cum să procedeze în caz de tornadă.

• Arătați-le membrilor familiei cum și când să oprească gazul, curentul electric și apă.

• Învățați-vă copiii cum și când să sune la 112, la poliție sau la pompieri și ce radio să asculte pentru a cunoaște informațiile de urgență.

• Informați-i cu privire la locul cel mai sigur din gospodărie, unde trebuie să se refugieze până la trecerea tornadei.

  • Alcătuiți un plan pentru păstrarea legăturii în caz de urgență; în unele cazuri, în timpul dezastrelor, membrii familiei pot fi separați unii de ceilalți (de regulă, se întâmplă în timpul zilei când adulții se află la locul de muncă și copiii sunt la școală); pentru aceste situații se
    recomandă alcătuirea unui plan de regăsire.
    • Protejați-vă ferestrele – obloanele permanente sunt cele mai bune în astfel de situații. Cei care nu dispun de obloane, pot să utilizeze scânduri din lemn cu care să acopere ferestrele.
    Acestea este suficient să aibă o grosime de ½ cm și să fie tăiate după dimensiunile fiecărei ferestre. Pregătiți scândurile cu mult timp înaintea dezastrului, practicând găurile pentru șuruburi, la o distanță de 18 cm.
    • Tăiați crengile uscate sau slăbite de pe copaci.

Sursa: http://www.voceanationala.ro/index.php/2019/05/03/recomandarile-isu-ce-facem-in-caz-de-tornada/

Poliţist lovit cu maşina şi târât zeci de metri pe asfalt. Şoferul vinovat nu a vrut să se legitimeze

Un poliţist a fost accidentat intenţionat, miercuri după amiază, de un şofer pe care îl oprise pentru un control. Totul s-a întâmplat pe DN 24, în judeţul Vaslui.

Poliţistul l-a oprit pe participantul la trafic şi l-a rugat să se legitimeze. Şoferul nu a vrut, ba chiar mai mult a demarat în trombă, l-a lovit pe poliţist şi l-a târât zeci de metri. Omul legii a fost transportat de urgenţă la spital.

„Incidentul a fost anunţat la numărul unic de urgenţă 112, iar la faţa locului s-au deplasat colegi care vor efectua cercetări pentru a stabili cu exactitate în ce împrejurări s-a produs evenimentul. Colegul nostru a fost târât aproximativ 50 de metri, este conştient, acuză dureri la membrele inferioare şi urmează să fie supus unor investigaţii medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, Bogdan Gheorghiţă, pentru Agerpres.

Sursa: https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/politist-vaslui-lovit-intentionat-cu-masina-199412.html

Se dau bani de la stat: peste 2400 de lei pe lună. Cine poate beneficia de indemnizaţie

O prevedere legislativa care se afla in dezbatere in Parlament prevede acordarea de ajutoare pentru familiile monoparentale din Romania.

In expunerea de motive propunerii se spune ca la ora actuala in Romania existp cateva zeci de mii de familii monoparentale „care au in intretinere copii, din diferite cauze, pentru care asigurarea unor conditii de trai decente este un deziderat greu de indeplinit”, scrie dcnews.ro.

„Familiile monoparentale aflate in situatie de dificultate al caror venit mediu lunar este mai mic decat 1,5 salarii minime brute pe tara au dreptul la un sprijin financiar ca forma de asistenta sociala. Sprijinul financiar se asigura prin acordarea unei indemnizatii lunare cu intretinere, in conditiile prevazute de prezenta lege, in suma neta echivalenta cu nivelul salariului minim brut pe tara la data stabilirii dreptului”, conform proiectului de lege.

„Pentru aceasta, consideram benefic si extrem de util ca statul sa intervina cu o serie de masuri de sprijinire a familiilor monoparentale, impunandu-se atat o definire clara a notiunii, cat si identificarea unor masuri de ajutorare eficiente pentru ameliorarea situatiei socio-economice a acestor familii”, se mai explica in expunerea de motive.

Tinand cont de aceste considerent initiatorii propun instituirea unei indemnizatii care sa fie mai mare decat suma cheltuita de stat pentru un copil aflat in centru de plasament, adica suma de 2403 lei.

Sursa: https://www.romaniatv.net/se-dau-ani-de-la-stat-peste-2400-de-lei-pe-luna-cine-poate-beneficia-de-indemnizatie_475036.html

Natura face ravagii! Cod galben de inundații în aceste județe. Care este cauza

Vești proaste de la hidrologi! După ce meteorologii au emis o informare meteo de vreme rea, hidrologii au emis cod galben și portocaliu de inundații pentru mai multe zone din România.

Cod galben:  În intervalul 22.05.2019 ora 14:00 – 23.05.2019 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aval S.H. Valea Vişeului, Someşul Mare – (judeţul Bistriţa Năsăud), Lăpuş (judeţul Maramureş), Someş – sector aval S. H. Dej – amonte S.H. Aciua (judeţele Cluj, Sălaj Maramureş şi Satu Mare), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mic – bazin mijlociu şi inferior (judeţul Cluj), Crasna – bazin amonte S.H. Craidorolţ (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Hunedoara şi Arad), Mureş – bazin superior amonte S.H. Glodeni (judeţele Harghita şi Mureş), Mureş – sector aval S.H. Glodeni – amonte S.H. Acmariu (judeţele Mureş şi Alba), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Cod portocaliu: În intervalul 22.05.2019 ora 14:00 – 23.05.2019 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare – (judeţul Bistriţa Năsăud), Someş – sector amonte S.H. Răstoci (judetele Cluj şi Sălaj), Lăpuş (judeţul Maramureş), Mureş – sector aval S.H. Glodeni – amonte confluenţă Arieş (judeţul Mureş).

În intervalul 22.05.2019 ora 14:00 – 23.05.2019 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna – bazin aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare ȋn intervalul 22.05.2019 ora 18:00 – 23.05.2019 ora 02:00 pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare, scrie Spynews.ro.

Sursa: https://www.capital.ro/natura-face-ravagii-cod-galben-de-inundatii-in-aceste-judete-care-este-cauza.html?utm_source=onesignal&utm_medium=onesignal