Alertă în sănătate! Un renumit specialist trage semnalul de alarmă: Asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice

Alertă în sănătate. Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar, a declarat astăzi că aproximativ 1,5 milioane de români au diabet și că doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală. În acest context, specialistul susține că multe persoane ori nu ştiu că suferă de această afecțiune, ori nu se tratează.

„La ora actuală asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, printre care, un loc important revine diabetului zaharat. (…) La nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de această boală depăşeşte cifra de 450 de milioane, iar în România una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una chiar şi două persoane adulte au pre-diabet”, a precizat Romulus Timar.

„În România, cifra reală a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion şi jumătate. În evidenţa noastră cei care sunt activi pacienţi şi au medicaţie sunt în jurul valorii de 900.000, ceea ce înseamnă că există multe persoane care suferă de această afecțiune şi nu ştiu că o au sau o au şi nu urmează tratament”, a mai spus dr. Romulus Timar.

„În Europa se estimează că în următorii 15 – 25 de ani, creşterea va fi undeva în jurul valorii de 30%, la nivel mondial se estimează în jurul valorii de 50%. Sigur şi la noi ar fi o creştere explozivă dacă s-ar face o depistare activă a diabetului. Sunt convins că la fiecare caz cu diabet cunoscut există un caz care are diabet zaharat, nu urmează tratament sau poate nu ştie că îl are. Prevalenţa este în jurul valorii de 11%”, a adăugat dr. Romulus Timar.

Sursa: https://evz.ro/diabet-romulus-timar-metabolice.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.