Alertă meteo de fenomene periculoase, cod galben de inundații. Ce zone sunt cele mai afectate

Vremea rea a făcut ravagii în mai multe județe din întreaga țară, iar veștile nu sunt bune nici pentru următorul interval. Până miercuri, la ora 18:00, este în vigoare cod galben de inundații în 20 de bazine hidrografice. Sunt afectate 17 județe, anunță hidrologii.

Pe versanți pot apărea scurgeri importante de apă, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, care pot produce inundații locale și creșteri de debite.

Până miercuri, la ora 18:00, pot apărea fenomene periculoase în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Moldova, Bistriţa şi Jijia.

17 județe pot fi afectate de inundații

Judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Bihor, Hunedoara, Arad, Harghita, Mureş, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi ar putea fi afectate de inundații, avertizează hidrologii, care anunță că probabilitatea mai mare este pe unele râuri mici din județele Cluj, Bihor, Hunedoara, Caraş – Severin, Suceava şi Neamţ.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”,transmit hidrologii.

În plus, meteorologii anunţă averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, până miercuri, la ora 21:00.

Vântul va sufla cu putere în mai multe regiuni și va atinge la rafală 45-55 km/h.

„În cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp”, anunță meteorologii.

Sursa: https://playtech.ro/stiri/alerta-meteo-de-fenomene-periculoase-cod-galben-de-inundatii-ce-zone-sunt-cele-mai-afectate-15083?utm_source=B1+-+TV&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.