După prima lună a acestui an, românii se pregătesc pentru un nou val de scumpiri. De data asta este vorba despre alimentele pe care le consumăm. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) a explicat că vom scoate mai mulţi bani din buzunar când vom face piaţa sau vom merge în hipermarket sau la magazinul din colţ din cauza tendinţei de depreciere a leului în raport cu euro.

„Creşterea unor preţuri va bântui asupra noastră, asupra tuturor românilor. Ce este cel mai dăunător pentru alimente este deprecierea cursului leu- euro. Importăm foarte multă materie primă şi aceste creşteri se regăsesc în preţul materiei prime, în costul transportului pe kilometru şi la comerciant, care consumă foarte multă energie electrică şi nu numai”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

El a mai zis că vom plăti mai mult atunci când vom cumpăra carne sau preparate din carne. Un semnal de alarmă a fost dat şi de faptul că repercursiunile crizei untului nu au trecut. De aceea, a afirmat oficialul, România importă 20% din laptele necesar realizării produselor lactate. 

„Ceea ce spuneam cu deprecierea cursului leu-euro… va avea o mare influenţă asupra preţului cărnii şi preparatelor din carne. Importăm carne de vită, importăm 20% din laptele necesar proceesării pentru produsele lactate. A fost acea criză a untului, tot aşteptăm de vreo trei luni un răspuns de la Consiliul Concurenţei, dar văd că nu îl mai dau. Preţul a crescut cu peste 20% şi eu cred că la nivel european este o criză crescută arbitrar. Încă este criza untului, preţul e în continuare acelaşi”, a mai spus Dragoş Frumosu.

Sursa: https://www.cancan.ro/anunt-de-cosmar-pentru-toti-romanii-e-oficial-ne-va-afecta-pe-fiecare-dintre-noi-17771569

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *