Când îl mai plângeți pe Ceaușescu, aduceți-vă aminte ce spunea Elena Ceaușescu după revolta de la Timișoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”

Când îl mai plângeți pe Ceaușescu, aduceți-vă aminte ce spunea Elena Ceaușescu după revolta de la Timișoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”

După evenimentele de la Timișoara, Ceaușescu turbase, părând că este în stare să radă tot ce mișcă în România. A trecut peste un sfert de secol de la Revoluția din 1989 și de-abia acum a început urmărirea penală asupra unor personaje cheie ale acelor momente: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu.

În dosarul redeschis al Revoluției, care fusese clasat de Parchetul General în 2015, există și stenogramele ședinței C.P.Ex. al PCR din data de 17.12.1989, dată la care regimul Ceaușescu intrase în panică din cauza evenimentelor de la Timișoara.

Ceaușescu le reamintește celor prezenți evenimentele petrecute la Timișoara cu o zi în urmă, susținând, printre altele, că „este amestecul cercurilor de afară”. Pe tot parcursul discuțiilor cu ministrul de Interne, cu cel al Apărării și cu șeful Securității, Ceaușescu accentuează obsesiv lipsa de implicare a celor de față.

„Păi, de ce? V-am spus să fie toţi înarmaţi. De ce i-aţi trimis neînarmaţi? Cine a dat asemenea ordin? Cînd am înţeles că merg trupele de securitate, era clar că merg înarmate, pentru că au armament, au totul în dotare, şi auto şi tot, nu-i trimiteţi să se bată cu pumnul! Ce fel de unităţi de interne sînteţi voi!?
De unde aveţi asemenea lucruri. Curticeanu, să vină imediat şi Vlad Iulian. Cine a dat asemenea dispoziţie? De ce ţinem trupe de grăniceri? Şi mi-aţi dat asigurări că aveţi 9 plutoane de securitate, ceea ce înseamnă aproape 1.000 de oameni. Unde erau? I-aţi trimis neînarmaţi?! Ce înseamnă sistemul acesta?!

Şi am discutat aseară, am spus: luaţi măsuri şi voi, măsuri ferme. Nu mi-aţi spus că îi trimiteţi să se bată cu bastonul! Nu am nevoie de asemenea unităţi de securitate. Şi miliţia trebuia să fie înarmată. Aşa este legea”, spunea Nicolae Ceaușescu, care o avea alături la discuții și pe consoarta sa.

Din întreaga discuție reiese că cei doi acuză o trădare din partea miniștrilor, fiind obsedați de faptul că trupele trimise în stradă au ieșit neînarmate.

„Trebuie luate măsuri radicale, pentru că aici nu se poate merge cu îngăduinţă, pentru că asta ar însemna să capitulăm (…) Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”, striga Elena Ceusescu la cei prezenti.

Sursa: https://infoalert.ro/2016/12/23/cand-il-mai-plangeti-pe-ceausescu-aduceti-va-aminte-ce-spunea-elena-ceausescu-dupa-revolta-de-la-timisoara-sa-fi-tras-in-ei-sa-fi-cazut-si-pe-urma-luati-si-bagati-in-beci-nu-vi-s-a-spus-asa-unu/

loading...

POST YOUR COMMENTS

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.