Comisia Europeană, reacție după modificarea Codurilor Penale: Dacă preocupările noastre nu sunt abordate, vom utiliza mijloacele pe care le avem la dispoziție

Comisia Europeană a reacționat miercuri după ce Codurile Penale au fost adoptate în Parlament în forma dată de Comisia Iordache, fiind respinse toate amendamentele Opoziţiei.

În acest context, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a transmis că oficialii de la Bruxelles vor analiza măsurile adoptate la București, informează G4 Media. Comisia a avertizat că va recurge la mijoacele pe care le are la dispoziție dacă autoritățile române nu vor ține cont de perocupările exprimate.

„Suntem la curent cu votul pe tema revizuirii Codurilor Penale, care a avut loc astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenție măsurile adoptate înainte de a decide următoarele etape. Înțelegem că nu au fost promulgate încă și nici nu au intrat în vigoare.

Daţi-mi voie să vă reamintesc că Comisia a avut o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte situația statului de drept în România. România trebuie să reia urgent procesul de reforme. Dacă preocupările noastre nu sunt abordate, Comisia va trebui să acționeze rapid și să utilizeze mijloacele pe care le are la dispoziție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit sursei citate.

Printre modificările aduse la Codurile Penale se numără reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor, eliminarea sintagmei neglijenţa în serviciu si introducerea unui termen de numai un an în care se poate face un denunţ. Președintele Klaus Iohannis mai are o cale prin care poate bloca legile, daca trimite proiectele la reexaminare în Parlament.

Sursa: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/comisia-europeana-reactie-dupa-modificarea-codurilor-penale-273437.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.