Cum a murit Iisus? Care erau chinurile unui răstignit pe cruce

În Vinerea Mare, Iisus Hristos moare pe cruce. Unul dintre modurile de execuție cele mai oribile, umilitoare și brutale din istoria omenirii.

Vorbim despre Patimile lui Hristos, dar le conștientizăm prea puțin. Suntem tentați mai degrabă să le privim ca pe niște scene din multele filme despre viața Mântuitorului pe care le-am văzut.

Or, realitatea este că moartea pe cruce era una îngrozitoare. Practica romană a crucificării rămâne una dintre metodele de execuție cele mai oribile, umilitoare și brutale dintre toate pe care le-a cunoscut istoria lumii.

Era atât de oribilă încât persoanele rafinate și cultivate din societățile greacă și romană nici măcar nu foloseau cuvântul „cruce” în public, notează istoricul Greg Gilbert în cartea sa „Cine este Iisus”.

Răstignirea începea de obicei cu biciuirea condamnatului. Romanii foloseau un bici numit flagrum care avea mici bucăți de os sau de metal împletite între curelele de piele. Numărul loviturilor aplicate lui Iisus nu este menționat, dar, potrivit legilor iudaice, era de 39 (40 fără una, cum scrie Tora, pentru a preveni o greșeală de numărare).

În timpul biciuirii, pielea de pe spate era sfâșiată și arăta ca o masă însângerată de țesuturi și oase. Victima pierdea extrem de mult sânge, ceea ce provoca adesea leșinul și uneori moartea.

În afara biciuirii, Iisus a mai fost bătut și cu pumnii și palmele (în Sinedriu, fariseii joacă bâza cu el, lovindu-l și strigând: „Proorocește-ne – adică „ghicește” – Hristoase cine este cel care te-a lovit” – Matei, 26, 68), i s-a pus o cunună de spini pe cap, a fost scuipat și umilit.

După biciuire, victima era obligată să-și ducă singură crucea (de fapt partea ei transversală, patibulum, care putea cântări și până la 45 de kilograme). Vlăguit după biciuire și după o noapte de judecată, Iisus se poticnește pe drum și este nevoie ca un trecător, Simon Cirineanul, să o poarte în locul Lui.

Sursa: https://evz.ro/iisus-cum-murit-chinurile-rastignit.html?utm_source=b14&utm_medium=referral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.