Virusul pestei porcine africane a facut ravagii in randul animalelor de la noi din tara, iar oamenii sunt in pragul disperarii dupa ce autoritatile le-au luat porcii din curte si i-au sacrificat. Agentul patogen al PPA, desi este extrem de grav in randul porcilor si al animalelor, nu poate fi deloc transmis la om. Nu exista niciun risc ca o persoana care intra in contact direct cu un animal bolnav sau care consuma produse din carne infestata sa ia virusul. Acest virus rezista la temperaturi scazute, dar nu si la temperaturi crescute, ceea ce inseamna ca va fi distrus in totalitate atunci cand carnea este gatita.

Totusi, de ce recomandarile generale sunt impotriva consumului de carne de porc infestat cu pesta porcina? De ce carnea este compromis si nu este indicata pentru consum?  Un raspuns in acest sens vine de la autoritati care afirma ca cel mai mare risc in cazul pestei porcine africane este acela de raspandire in masa astfel incat sa distruga efectivele de porci. Carnea porcilor domestici si a celei de mistret trebuie preparata intotdeauna in conditii sporite de igiena si la temperaturi foarte inalte, deoarece poate contine si alti agenti patogeni. Transmiterea virusului are loc si prin contactul cu spatiile, vehiculele, imbracamintea sau utilajele contaminate, dar si prin vectori biologici – o specie de capuse. Sursele de virus sunt sangele, tesuturile, secretiile si excretiile animalelor bolnave si moarte, animalele purtatoare si capusele.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca, cresterea porcului in Romania ar putea fi compromisa  de pesta porcina pentru vreo 20 de ani de aici incolo. Dar e contrazis vehement de catre Deutsche Welle, care livreaza o informatie exploziva, capabila sa lamureasca dedesubturile misterioasei izbucniri a plagii si lichidarea efectivelor autohtone de animale.

Mai exact, DW relateaza ca marii fermieri crescatori de porci din Danemarca si Olanda se pregatesc sa isi mute afacerile in Romania din cauza presiunilor existente in tarile lor legat de pericolele pe  care le reprezinta industrializarea fermelor de animale. ”Numeroase studii atesta efectele nocive ale suprapopularii fermelor nu doar pentru animale si personal, dar si pentru intreaga zona. Cercetatorii au comparat ferme din Germania, Olanda si Statele Unite, unde efectivele de porci depaseau 25.000 de animale, concluzionand ca pesticidele si antibioticele folosite se regasesc in panza freatica din zonele marilor crescatorii de animale, in timp ce multi angajati se confrunta cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu.

In Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanta de marile crescatorii de porci a scos la iveala problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele si concentratia mare de amoniac din aer” afirma jurnalistii germani.

Tot mai des marii crescatori de porci din Danemarca anunta ca isi vor muta fermele in Romania si in statele baltice, daca li se vor aplica restrictii la folosirea de antibiotice si pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce inseamna ca vor exporta problemele de mediu in Romania si alte noi state comunitare”, a declarat pentru DW Jette Friis Tuca, o ecologista convinsa, care a participat la un protest din fata guvernului danez”.

DW mai puncteaza ca, desi Romania este momentan afectata de pesta porcina africana, ”marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesara relocarii marilor ferme, atunci cand situatia se va calma. Fara efective de animale, dar cu spatiu si personal, Romania nu este intamplator invocata de fermierii din occident, cu precadere din Olanda si Danemarca”.

Si aminteste ca danezii deja au crescatorii masive de porci si cumpara, totodata, suprafete imense de teren agricol in tara noastra. Premium Porc, spre exemplu e al doilea mare crescator de porci din Romania, e firma daneza si, interesant, nu e deloc afectata de pesta porcina.

Sursa: https://retete.bzi.ro/de-ce-sunt-sacrificati-porcii-daca-virusul-pestei-porcine-nu-e-periculos-pentru-om-22439

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *