Criza pestei porcine africane din România nu afectează doar fermierii sauproducătorii de carne de porc, ci se răsfrânge și asupra producătorilor de mezeluri care sunt nevoiți să își amplifice importurile de materie primă pentru a nu-și vedea afacerile ruinate.

Unii dintre marii producători se așteaptă ca importurile să ajungă la 100%, având în vedere faptul că amploarea crizei va conduce inevitabil la o explozie a prețurilor.

„Noi procesăm în jur de 80-100 de tone de carne de porc pe zi, din care 75-80% provine din import, pentru că nu găsim piesele de carne de care avem nevoie în unităţile de tranşare locale. În septembrie voi lua 100% carne din import“, a declarat Radu Timiş, fondatorul CrisTim, citat de zf.ro.

El a mai precizat că pesta porcină africană pune în pericol exporturile României de preparate din carne de porc.

‘Exportul reprezintă 17% din businessul nostru. Dacă nu am exporta, am avea o pierdere substanţială. Muncim de 20 de ani să ocupăm o piaţă. Odată ce o pierzi, ai o problemă’, a mai precizat Radu Timiș.

În România sunt aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară – 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA.

Autoritățile se așteaptă ca preţul cărnii de porc să crească la iarnă, cu aproximativ 30% din cauza problemelor cauzate de pesta porcină africană.

„Cam 30%, din anumite surse. Acum, kilogramul în viu este 10-12 lei. (…) În mod sigur, preţul va creşte, cel puţin cu 30%”, a precizat luni Florin Puşcaş, reprezentant al Direcţiei pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

Sursa: https://b1.ro/stiri/economic/dezastru-economic-pesta-porcina-carne-porc-import-239056.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *