METEO. Tornadă la granița României! Meteorologii, avertizare pentru București și restul țării

METEO. În urma vremii severe din Bulgaria, pe internet au apărut mai multe imagini în care se poate observa o tornadă formată în apropiere de Sofia.

Meteo. Vremea severă s-ar putea muta în România, potrivit avertismentelor meteorologilor și s-ar putea produce căderi masive de grindină. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că vremea va prezenta modificări substanţiale începând de luni. În Bucureşti, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat, cu o probabilitate mai mare spre seară, și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice și grindină.

intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă însemnate, 10…15 l/mp și izolat peste 20…25 l/mp. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade, potrivit meteoromania.ro. Mai multe aplicații pentru vreme prezic posibilitatea de formare a unei tornade în București. Luni, ANM a emis o informare meteo pentru Capitală, valabilă până miercuri. Pentru acest interval de timp au fost prognozate averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie, descărcări electrice și grindină.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă. „Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade”, a explicat Bogdan Antonescu.

El a spus că a mai fost o tornadă în Bucureşti, în 1985, destul de puţin intensă, dar care a produs câteva pagube. „Se poate produce o tornadă în Bucureşti, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe..

Sursa: https://evz.ro/meteo-tornada-bucuresti.html?utm_source=b14&utm_medium=referral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.