ATAC crunt la PSD: „sforari disperați să-și scape liderii de probleme penale”

Atac crunt pentru Partidul Social Democrat în urma declarațiilor unuia din cei mai importanți lideri ai partidului. Afirmațiile sunt privite ca o „disperare de a-și scăpa liderii de probleme.

Senatorul USR, Mihai Gotiu, a taxat dur afirmatia lui Codrin Ștefănescu „pentru că putem”, la întrebarea de ce sunt oameni cu probleme penale în Guvern.

PENTRU CĂ PUTEM! Atunci când suntem cu moralul la pământ, atunci când simțim că toate luptele noastre sunt în zadar, atunci când toate corăbiile par a ne fi fost scufundate, atunci când ne spunem că ”suntem prea mici ca să putem schimba ceva”, atunci când oboseala ne prinde din urmă și tânjim după o pauză, atunci când ne vine să ne facem bagajele și să stingem lumina în urma noastră, ei bine, în toate aceste momente să ne reamintim răspunsul memorabil al unuia dintre sforarii de frunte ai PSD, Codrin Ștefănescu:

”Adevărul: De ce le permiteţi celor cu probleme penale să facă parte din Guvern?
Codrin Ştefănescu: De ce? Pentru că putem.”

George Soros anunţă ce se va schimba în …

E un răspuns care nu lasă loc de dubii. În disperarea lor de a-și face scăpați liderii cu probleme, cei de la PSD sunt dispuși la orice, îi sfidează pe cetățenii români și-și bat joc de idealurile și viitorul lor. Nu e o luptă ușoară cu această hidră care a acaparat instituțiile publice, pe care le-a împânzit cu traseiști, cu persoane cu probleme penale ori cu incompetenți obedienți, o hidră care și-a construit o rețea media grotescă, prin intermediul căreia promovează minciuna ca fiind adevăr, hoția și tâlhăria drept acte de vitejie, obediența pe post de virtute și șmecheria și ignoranța ca modele de succes. Împreună, însă, PUTEM și noi să ducem lupta la bun sfârșit!

Și să nu uităm nici afirmația asta, făcută de același ”mare gânditor” PSD-ist: ”Societatea civilă este partea aia mare din România care ne-a votat şi ne-a dat această împuternicire.”

Să avem grijă ca până la următoarele alegeri să fie cunoscute și să nu fie date uitării răspunsurile lui Codrin Ștefănescu. Să le reamintim tuturor celor care au îndoieli ori își găsesc scuze pentru a nu se prezenta la vot. Dacă fiecare dintre noi va reuși să convingă alți zece cetățeni români să meargă la vot, și vom face asta în mod constant, fără a lăsa totul pentru ultimele zile și ore ale campaniilor electorale, vom învinge”, a transmsi Mihai Gotiu, senator USR.

Sursa: https://reperis.ro/atac-psd-sforarilideri/

Tudorel Toader a spus ce se va întâmpla cu Kovesi. RĂMÂNE sau PLEACĂ?

Evaluarea pe care o așteaptă toți românii din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader, întârzie.

Toader amână anunțul din nou

Acesta s-a lăudat încă de anul trecut că va lua o decizie în privința procurorului-șef al DNA, după ce în presă au apărut o serie de înregistrări compromițătoare cu aceasta.

„În momentul în care voi face public, vă voi anunţa. Paşii înainte se văd sau nu se văd. Deci, în momentul în care voi decide să fac publică hotărârea luată, v-am asigurat că vă voi anunţa.

În rest…”, a declarat Toader la Palatul Parlamentului, întrebat când va face anunţul privind evaluarea procurorului-şef al DNA.

Anumite site-uri precum luju.ro susțin că zilele Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA sunt numărate.

Cele mai noi acuzații la adresa lui Kovesi

Afaceristul, inculpat într-un dosar alături de fostul primar al Constanței Radu Mazăre, îi aduce acuzații extrem de grave lui Kovesi.

Strutinsky a formulat o sesizare către Inspecția Judiciară în care solicită cercetarea disciplinară a șefei DNA pentru comiterea abaterii disciplinare constând în exercitarea funcției cu rea credință, abatere săvârșită cu științp de către șefa DNA, scrie Luju.ro.

Iata un fragment din plangerea omului de afaceri Sorin Strutinsky formulata la Inspectia Judiciara:

Împotriva sefei DNA Laura Kovesi:

“Potrivit art. 99 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, constituie abatere disciplinara orice activitate cicumscrisa functiei exercitata cu rea credinta.

Fata de aceasta imprejurare va rog sa observati urmatoarele:

In calitatea sa de Procuror Sef al DNA, dna Laura Codruta Kovesi s-a implicat direct in activitatea de urmarire penala desfasurata in dosarul 964/P/2014 de Procurorul de caz si a dispus masuri procedurale pe care Codul de procedura penala le da in competenta exclusiva a Procurorului de caz.

Dna Procuror Sef a fost cea care, prin adrese, a comunicat Serviciului Tehnic Ordonantele de delegare a punerii in executare a masurilor de supraveghere in pofida faptului ca, potrivit Cap.II – Reguli speciale privind primirea, inregistrarea si circulatia lucrarilor la nivelul Structurii Centrale a DNA din OMJ nr. 2184/C/2006, aceste masuri trebuiau nu doar dispuse ci si comunicate de catre Procurorul de caz urmand circuitul lucrarilor stabilit prin normativul indica.

Sursa: https://huff.ro/news/tudorel-toader-spus-ce-se-va-intampla-cu-kovesi-ramane-sau-pleaca-144043

Şedinţă a coaliţiei de guvernare în biroul lui Liviu Dragnea. Lista de miniştri, discutată în cerc restrâns

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu au discutat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, întâlnirea având loc în contextul în care vineri CEx PSD va valida lista de miniştri şi programul de guvernare.

UPDATE România TV prezintă o variantă actualizată a listei de miniştri, cu precizarea că vor fi patru vicepremieri, în loc de trei, câţi sunt acum.

PREMIER: Viorica Dăncilă

VICEPREMIER FĂRĂ PORTOFOLIU: Viorel Ștefan

VICEPREMIER ȘI MINISTRU AL DEZVOLTĂRII: Paul Stănescu

VICEPREMIER PENTRU IMPREMENTARE AFACERI EUROPENE: Ana Birchall

VICEPREMIER SI MINISTRUL MEDIULUI: Grațiela Gavrilescu 

PSD

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: Carmen Dan
MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE: Mihai Fifor
MINISTRUL FINANȚELOR: Eugen Teodorovici
MINISTRUL AGRICULTURII: Petre Daea
MINISTRUL EDUCAȚIEI: Valentin Popa (rector Suceava)
MINISTRUL MUNCII: Olguța Vasilescu
MINISTRUL ECONOMIEI: Dănuț Andrușcă
MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Lucian Șova
MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Radu Oprea (senator)
MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Sorina Pintea
MINISTRUL CULTURII: George Ivaşcu
MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR: Ioan Deneş
MINISTRUL CERCETĂRII: Șerban Valeca
MINISTRUL COMUNICAȚIILOR: Bogdan Cojocaru
MINISTRUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI: Ioana Bran (secretar la C.Dep)
MINISTRUL TURISMULUI: Bogdan Trif (PSD Sibiu)
MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: Adrian Dobre
MINISTRUL PENTRU ROMÂNI DE PRETUTINDENI: Natalia Intotero
MINISTRUL PENTRU FONDURI EUROPENE: Rovana Plumb
MINISTRUL PENTRU AFACERI EUROPENE: Victor Negrescu

ALDE

MINISTRUL JUSTIȚIEI: Tudorel Toader
MINISTRUL AFACERIOR EXTERNE: Teodor Meleșcanu
MINISTRUL ENERGIEI: Anton Anton
MINISTRUL PENTRU RELAȚIA CU PARLAMENTUL: Viorel Ilie

 
UPDATE: Ultima variantă a Guvernului Dăncilă, înainte de vot:
PREMIER: Viorica Dăncilă
SECRETAR GENERAL AL GUVERNULUI: Sevil Shhaideh
VICEPREMIER FĂRĂ PORTOFOLIU: Rovana Plumb/ Viorel Ștefan
VICEPREMIER ȘI MINISTRU AL DEZVOLTĂRII: Paul Stănescu 

PSD

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: Carmen Dan
MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE: Mihai Fifor
MINISTRUL FINANȚELOR: Ionuț Mișa 
MINISTRUL AGRICULTURII: Petre Daea
MINISTRUL EDUCAȚIEI: Ecaterina Andronescu / Valentin Popa 
MINISTRUL MUNCII: Olguța Vasilescu
MINISTRUL ECONOMIEI: Gheorghe Șimon
MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Sorin Bota, RAZVAN CUC, Lucian Şova
MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Ilan Laufer
MINISTRUL SĂNĂTĂȚII:  Florian Bodog / Sorina Pintea
MINISTRUL CULTURII: George Ivaşcu
MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR: Ioan Deneş
MINISTRUL CERCETĂRII:  Șerban Valeca
MINISTRUL COMUNICAȚIILOR: 
MINISTRUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI: Gabriela Szabo, Ioana Bran 
MINISTRUL TURISMULUI:  Bogdan Trif (PSD Sibiu)
MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: Adrian Dobre / Ioana Bran
MINISTRUL PENTRU ROMÂNI DE PRETUTINDENI: Andreea Păstîrnac
MINISTRUL PENTRU FONDURI EUROPENE: Ana Birchall/ Rovana Plumb
MINISTRUL PENTRU AFACERI EUROPENE: Victor Negrescu

ALDE
MINISTRUL JUSTIȚIEI: Tudorel Toader
MINISTRUL AFACERIOR EXTERNE: Teodor Meleșcanu
MINISTRUL ENERGIEI: Toma Petcu
MINISTRUL PENTRU RELAȚIA CU PARLAMENTUL: Viorel Ilie

UPDATE: Ultimele nume de miniştri, potrivit România TV: Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Adrian Dobre, ministru pentru Dialog Social, Lucian Şova, ministrul Transporturilor, George Ivaşcu, ministrul Culturii, Ana Birchal, ministru pentru Fonduri Europene, Toma Petcu- ministrul Energiei, secretar general al Guvernului-Sevil Shhaideh, Ministrul Agriculturii- Petre Daea, Tudorel Toader-ministrul Justiţiei, Ioan Daneş-ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ioan Valeca-ministrul Cercetării, Victor Negrescu – ministru pentru Afaceri Europene, Viorel Ilie- ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne, Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei, Gheorghe Şimon- ministrul Economiei, Adrian Dobre – ministrul Turismului, Andreea Păstarnac – ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Toma Petcu – minsistrul Energiei, Rovana Plumb, vicepremier, fără portofoliu, Paul Stănescu – ministru al Dezvoltării, Mihai Fifor – ministrul Apărării. 

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Comitetul Executiv al PSD s-ar putea reuni şi vineri pentru a stabili componenţa finală a Guvernului Dăncilă, urmând ca luni, 29 ianuarie, să aibă loc audierile miniştrilor în Parlament şi votul de învestitură.

Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.

Variante de miniştri

Sevil Shhaideh – secretar general al Guvernului

Rovana Plumb – vicepremier

Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene

Sorin Bota sau Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor

Paul Stănescu, Tudorel Toader şi Ionuţ Mişa ar urma să-şi păstreze fotoliile

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va regăsi pe acelaşi post şi în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, au precizat surse politice pentru Mediafax.

„Tudorel Toader nu e asumat nici de PSD, dar nici de ALDE. E asumat de coaliţie, practic, dar ca ministru independent politic, pentru că vrem ca la acest portofoliu să fie un ministru apolitic”, au arătat sursele citate.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

Tudose şi Ciolacu au fost acuzaţi de unii social-democraţi că sunt susţinători ai „statului paralel”, chiar în şedinţa CExN în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcţie, deşi Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.

Sursa: http://www.romaniatv.net/sedinta-a-coalitiei-de-guvernare-in-biroul-lui-liviu-dragnea-lista-de-ministri-discutata-in-cerc-restrans_400037.html

 

 

 

 

 

Program de guvernare. Apărare. România va aloca în continuare 2% din PIB

România va continua să aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sectorul apărării şi va consolida parteneriatele strategice, în special cu Statele Unite ale Americii, se arată în Programul de guvernare pentru perioada 2018-2020 propus de PSD – ALDE.

Potrivit documentului, Armata României trebuie să devină, pe termen mediu, capabilă să menţină un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională, reacţie adaptată provocărilor de tip clasic, hibrid sau asimetric şi, totodată, „este necesar ca armata să dezvolte capabilităţile necesare participării la apărarea colectivă a aliaţilor în cadrul NATO şi UE, să contribuie la misiuni şi operaţii sub egida organizaţiilor internaţionale, să poată coopera eficient cu celelalte instituţii din sfera securităţii naţionale pentru gestionarea oricărui tip de criză de ordin securitar, precum şi să dezvolte şi să perfecţioneze dimensiunea de sprijinire a autorităţilor publice în situaţii de urgenţă, pentru acordarea de asistenţă populaţiei României în caz de dezastre”.

„Politica de apărare trebuie să conducă la asigurarea condiţiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026. Din perspectiva resurselor financiare alocate apărării, vom continua susţinerea asigurării nivelului de 2% din PIB. De asemenea, se va avea in vedere ca cel puţin 75% din cheltuielile generate de acest tip de investiţii sa se regăsească, prin contractele de off-set, în investiţii sau alte surse de venituri pe teritoriul României. Din perspectiva cooperării internaţionale, consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA, reprezintă un obiectiv fundamental pentru perioada 2018 – 2020”, se arată în Programul de guvernare.

Printre măsurile prevăzute la capitolul „Politica de apărare” se numără continuitatea strategică în cadrul NATO şi UE, consolidarea participării României la procesele politice şi de planificare a apărării de la nivelul NATO, operaţionalizarea deplină, respectiv funcţionarea optimă, pe teritoriul statului român, a structurilor aliate de comandă-control aferente măsurilor de asigurare RAP (Comandamentul Diviziei Multinaţionale pentru Sud-Estul Europei, Unitatea de integrare a forţelor NATO şi Modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil), continuarea demersurilor pentru conştientizarea la nivelul structurilor decizionale ale NATO şi UE a importanţei stabilităţii regionale a Sud-Estului European, dar şi continuarea participării la exerciţii şi activităţi de instruire în comun – participarea activă la Iniţiativa Forţelor Interoperabile şi la exerciţiile înscrise în Programul Militar de Instruire şi Exerciţii.

De asemenea, România are în vedere creşterea capacităţii operaţionale a forţelor armate prin modernizarea capabilităţilor operative ale Armatei şi a infrastructurii militare.

„Obiectivul de modernizare a capabilităţilor operative ale Armatei, în perioada 2018 – 2020 (şi programele multianuale de înzestrare care vor excede orizontul anului 2020), vizează atingerea acelui nivel care să permită prevenirea, descurajarea şi apărarea împotriva oricăror acţiuni agresive la adresa ţării noastre”, se menţionează în Programul de guvernare.

Totodată, programul prevede „dezvoltarea capabilităţilor de apărare cibernetică ale Armatei României şi integrarea acestora în sistemul naţional de apărare cibernetică”.

Ca noutate, în politica de apărare a fost prevăzută necesitatea adoptării de măsuri necesare reluării etapelor de producţie specifică a vaccinurilor, cu includerea în portofoliu a antidoturilor, de către Institutul Cantacuzino care a fost preluat de MApN în baza Hotărârii Guvernului nr. 873 din 06.12.2017.

De asemenea, „pregătirea profesională riguroasă şi un standard corect al calităţii vieţii personalului militar reprezintă premise fundamentale pentru eficienţa unei armate moderne”, potrivit documentului.

Programul de guvernare 2018- 2020 prevede creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României, în acord cu realităţile economice şi sociale interne şi cu statutul de stat membru NATO şi UE, concomitent cu sporirea atractivităţii profesiei militare, modernizarea sistemului medical propriu al armatei, educaţia şi instruirea continuă a personalului, atât prin crearea unui portofoliu de programe educaţionale (în ţară şi străinătate) adaptate nivelului carierei, cât şi prin menţinerea unei prezenţe constante în teatrele de operaţii, cu valenţe în pregătirea forţelor în condiţii reale de conflict. De asemenea, mai prevede şi „modernizarea sistemului de învăţământ militar în acord cu evoluţiile fenomenului militar şi cu dinamica mediului de securitate global”.

Modernizarea cadrului legislativ în domeniul managementului crizelor, armonizarea proceselor şi documentelor de planificare ale MApN cu cele ale altor instituţii cu responsabilităţi în domeniul securităţii, derularea unor demersuri de dezvoltare a gradului de pregătire a populaţiei, teritoriului şi economiei pentru apărare sunt obiective pentru perioada 2018- 2020.

Una dintre măsurile propuse pentru atingerea acestui obiectiv o reprezintă „realizarea unui nivel ridicat al pregătirii pentru mobilizare a populaţiei”.

De asemenea, se prevede dezvoltarea unui sistem inter-instituţional capabil să asigure rezilienţa statului în situaţii de conflict armat, să permită funcţionarea continuă a instituţiilor guvernamentale şi a serviciilor esenţiale, să asigure protecţia infrastructurilor critice, furnizarea fără întrerupere a resurselor necesare sprijinirii operaţiilor forţelor naţionale şi ale NATO, incluzând energia, transporturile şi comunicaţiile.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/program-de-guvernare-aparare-romania-va-aloca-in-continuare-2-din-pib-452594.html

Nicolae Ceausescu ar fi implinit astazi 100 de ani! Vezi cum arata mormantul dictatorului de la cimitirul Ghencea

Nicolae Ceausescu, dictatorul executat pe 25 decembrie 1989, pentru genocid si subminarea economiei nationale, ar fi implinit astazi 100 de ani. Probabil, in eventualitatea in care Ceausescu ar fi prins aceasta varsta rotunda, la televiziunea publica ar fi fost difuzate ode nesfarsite la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.

Astazi, sute de nostalgici se vor ingramadi cu siguranta la cimitirul Ghencea, acolo unde Nicolae si Elena Ceausescu isi dorm somnul de veci, fiind inca regretati de cei care au dus-o cu adevarat bine in regimul comunist de trista amintire.

Sotii Ceausescu au fost scosi din groapa

Pe 21 iulie 2010, la cererea fiului Valentin si a ginerelui Mircea Oprean, sotii Ceausescu – ingropati la cimitirul Ghencea – au fost deshumati, imaginile aparute atunci in presa aratand ca paltonul si celebra caciula de astrahan a liderului comunist au rezistat perfect mai bine de doua decenii!

Sursa: http://www.wowbiz.ro/nicolae-ceausescu-ar-fi-implinit-astazi-100-de-ani-vezi-cum-arata-mormantul-dictatorului-de-la-cimitirul-ghencea-foto-17657066

Reacţii uluitoare în presa internaţională: „Un nou guvern român pentru a sugruma justiția”. „Demisia lui Mihai Tudose, o manevră pentru a câștiga timp”

Vestea că PSD face o altă schimbare privind componența cabinetului ce va fi condus de al treilea premier social-democrat în decurs de numai un an, a făcut înconjurul lumii.

Cotidianul francez Le Figaro a publicat un articol intitulat „Un nou guvern român pentru a sugruma justiția. Jurnalistul Paul Cozighian, autorul articolului, spune că executivul condus de prima femeie premier din istoria României s-ar putea să nu pună capăt instabilității guvernamentale, ajunsă boală cronică de la venirea la putere a PSD.

Le Figaro spune că se dă o luptă crâncenă între puterea legislativă și magistrați, precizând că acest „vals guvernamental” vine ca urmare a încercării de a se modifica legile justiției. Prin aceste schimbări PSD vrea să scape înalții demnitari de acuzații de corupție, abuz de putere și deturnare a zeci de milioane de euro.

Cotidianul menționează și de  scrisoarea de miercuri a Comisiei Europene, în care era exprimată „îngrijorarea” față de afectarea independenței sistemului judiciar și a capacității de a lupta eficient împotriva corupției.

Jurnalistul Paul Cozighian se întreabă dacă demisia lui  Mihai Tudose este o frondă, afirmând că el crede că este mai degrabă o manevră pentru a câștiga timp. Șeful PSD, Liviu Dragnea ar fi presat de timp și încearcă din nou să aibă control absolut al puterii, potrivit Le Figaro.

Sursa: https://infostiri.net/2018/01/27/reactii-uluitoare-presa-internationala-un-nou-guvern-roman-pentru-sugruma-justitia-demisia-lui-mihai-tudose-o-manevra-pentru-castiga-timp/

Un fost deputat PSD dezvăluie cum își ascund politicienii averile: „Vă spun ceva ce nu cred că am spus vreodată și probabil că o să îmi pară rău”

Sociologul Alin Teodorescu a vorbit la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale.

Fostul deputat PSD a mai spus că printre aceste firme se numără și Teldrum, despre care presa a scris că îi aparține lui Liviu Dragnea. „Se știa cine fură”, a adăugat el.

„Politicienii au participat la gestiunea fondurilor publice. În România, în ultimii 30 de ani, au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din 1997 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu.

Întrebat cum au putut politicienii să ascundă acești bani, el a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990, care permite să ai acțiuni la purtător nenominale.

„E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, printre care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodorescu.

Sociologul a explicat că, dacă vor fi modificate aceste legi din 1990, fie prin inițiativă guvernamentală, fie prin inițiativă parlamentară, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

Întrebat de unde are datele, sociologul a răspuns că acestea sunt publice, la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor.

„Sunt anumite grupuri care fac studii. Veți vedea că proprietarii lui Teldrum sunt în Brazilia, Madagascar, Cipru și probabil Indonezia, nu știu, inventez, sunt off shore-uri. Uitați-vă câte off-shore-uri câștigă licitații mari pe SEAP”, a afirmat Alin Teodorescu.

Întrebat dacă a existat o încercare de modificare a acestei legi, fostul consilier al lui Adrian Năstase a răspuns că da: „A existat în 2004, s-a încercat modificarea legii și eliminarea sistemului prin care proprietarii își declară proprietatea doar când se prezintă la AGA”.

La întrebarea cine a încercat acest lucru, sociologul a răspuns că „s-a încercat de la guvern, dar nu am probe, deci nu discutăm despre asta”.

Alin Teodorescu a povestit un moment dintr-o ședință din 2005 a social-democraților.

„Vă spun ceva ce nu cred că am spus vreodată și probabil că o să îmi pară rău. La o ședință de partid în 2005 în care se discutau diferite forme ale noului statut, vorbim de perioada aprilie, când a fost celebrul congres în care Iliescu a pierdut în fața lui Geoană, și Năstase a fost reconfirmat în funcția de președinte executiv al partidului.

Mulți alții nu s-au calificat pentru funcțiile de vicepreședinte pentru că oamenii din sală aveau propria judecată care nu avea legătură cu ce ni se spunea la centru. Mă uitam la un prezidiu și din șapte oameni câți erau acolo – nu era prezidiul congresului, era prezidiul unor întâlniri la care se discutau proiecte de transformare a partidului, de reformare – am făcut socoteala că patru dintre șapte sunt penali.

Unul era naiv, total naiv, era complet naiv și încrezător în firea dreaptă a oamenilor și doi erau sătui de ce vedeau. Cei doi sătui s-au retras, naivul s-a dus în treaba lui în sectorul privat. Cei patru au fost condamnați și trei dintre ei deja judecați și și-au făcut stagiul”, a relatat sociologul Alin Teodorescu.

Sursa:  https://infostiri.net/2017/07/06/un-fost-deputat-psd-dezvaluie-cum-isi-ascund-politicienii-averile-va-spun-ceva-ce-nu-cred-ca-am-spus-vreodata-si-probabil-ca-o-sa-imi-para-rau/