PREMIERĂ: Un dispozitiv uman a realizat un crater pe un asteroid

O sondă spaţială niponă fără echipaj uman a reuşit să creeze un crater de circa 20 de metri pe un asteroid aflat la o distanţă de 340 de milioane de kilometri în raport cu Terra, au confirmat joi specialiştii de la Agenţia spaţială japoneză, relatează digi24.ro.

Confirmarea a fost făcută la 20 de zile după ce sonda Hayabusa2 a lansat un proiectil spre asteroidul Ryugu, un corp ceresc cu diametrul de 900 de metri, cu scopul de a forma un crater şi de a preleva apoi o parte din fragmentele de scoarţă astfel obţinute, scrie publicația.

„A fost o mare provocare şi, totodată, prima tentativă mondială de acest fel, iar noi suntem foarte mândri să confirmăm că un crater a fost categoric creat. A fost o procedură încununată cu succes”, a declarat Yuichi Tsuda, project-manager la Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA).

Experimentul face parte din misiunea sondei Hayabusa2 de a găsi indicii despre originile vieţii şi ale Sistemului Solar, au precizat specialiştii de la JAXA.
Agenţia japoneză va trimite sonda Hayabusa2 din nou pe acelaşi asteroid, pentru a observa situl de impact şi pentru a colecta mostre din materialul provenit în urma formării craterului.

Sursa: https://www.b1.ro/stiri/high-tech/premiera-un-dispozitiv-uman-a-realizat-un-crater-pe-un-asteroid-273867.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.