Ungaria, şantaj la România şi ExxonMobil: Budapesta va încheia contract cu Rusia, dacă americanii nu încep să extragă gaze din Marea Neagră

Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, face presiuni pentru ca americanii de la ExxonMobil să demareze operaţiunile de extragere de gaze din Marea Neagră. Şeful diplomaţiei de la Budapesta a anunţat că dacă americanii nu anunţă o decizie până în septembrie atunci Ungaria va fi nevoită să încheie un nou contract pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze.

Exxon Mobil poate schimba furnizarea de energie în Europa. Cu toate acestea, compania americană ar trebui să ia decizia finală privind investiţia. Dacă nu va face acest lucru până în septembrie, atunci voi fi nevoit să închei un alt acord pe termen lung cu Rusia”, a declarat Szijjártó, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI.

ExxonMobil a amânat pe termen nedeterminat decizia privind gazele din Marea Neagă pe fondul schimbărilor legislative dese pe acest domeniu din România.

Chiar dacă Exxon va demara proiectul, acest lucru nu înseamnă că Ungaria va deveni automat beneficiar al gazelor din Marea Neagră, ci va trebui să concureze pe o piața regională pentru gazele extrase din zăcământul estimat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Sursa: https://www.b1.ro/stiri/externe/gaze-marea-neagra-exxon-276310.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.