Veste proastă pentru Codruța Kovesi, de la Inspecția Judiciară. Ce acuzații i se aduc apropiatei sale, Florentina Mirică

Protejata Laurei Codruța Kovesi are probleme serioase! Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică (fost procuror DNA), de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului supus acţiunii disciplinare.

Ce acuzații i se aduc fostului procuror DNA Mirică Florentina

Măsura a fost luată după ce Mirică a trimis un mail procurorilor din Direcția Națională Anticorpție (DNA) în care  punea la îndoială probitatea şefului secţiei de combatere a corupţiei. Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate în e-mail-ul adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet, a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor. Procurorului Mirică i se mai reproşează şi că a transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale, încălcând astfel atât codul deontologic şi regulamentul de ordine interioară al DNA cât şi ordinul procurorului general privind măsurile de protecţie a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

Cum arată acuzațiile aduse fostului procuror DNA

  • manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu [art. 99 lit. a)];
  • nerespectarea confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcție, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii [art. 99 lit. j)] ;
  • nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente [art. 99 lit. m)].

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul:

1. [art. 99 lit. a)] prin expresiile utilizate într-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a șefului Secției de combatere a corupției din cadrul DNA și prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat următoarele dispoziţii:

2. [art. 99 lit. j)] prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în rețeaua de intranet, a încălcat următoarele dispoziții:

– art. 81 alin 1 lit. t) din Regulamentul de ordine interioară al DNA;

– art. 4 alin. (1) şi 91 alin. (1) din Legea nr. 303/2004;

– art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004;

– art. 15 alin. (1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

3. [art. 99 lit. m)] a transferat de pe e-mailul instituției pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situații și dezvăluirea unor date confidențiale, încălcând astfel prevederile:

– art. 15 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

– art. 1 – 4 din Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 81/2016, în care se menţionează măsurile privind protecţia documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări;

– art. 147 din Regulamentul de ordine interioară al DNA.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Sursa: https://www.fanatik.ro/veste-proasta-pentru-codruta-kovesi-de-la-inspectia-judiciara-ce-acuzatii-i-se-aduc-apropiatei-sale-florentina-mirica-18903759?utm_source=FanatikPushlocalkovesi&utm_campaign=unici&utm_content=FanatikPUSHlocal&utm_medium=push

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.